Verpest de ‘Ick’ het datinglandschap?
Verder: waarom noemen we mannen die zich goed kleden ineens slutty?
Hoi! Ik ben Timo — freelance podcastmaker (Datevermaak, Reality Check, VSR, Computeren) en chronisch online. In deze nieuwsbrief praat ik je bij over wat er gebeurt in pop- en internetcultuur — zodat jij wél weet wat er speelt, zonder 7 uur per dag op TikTok te zitten.
En als je deze nieuwsbrief elke week met plezier leest, overweeg om een bijdrage te doen!
Deze week: De 'Ick' is dat plotselinge afknapmoment tijdens het daten — vaak om iets kleins, zoals hoe iemand rent of zijn sleutels vasthoudt. Op TikTok is het een geliefde (en licht absurde) manier geworden om je afkeer te ventileren, maar zit het ook echte connectie in de weg?
Verder: Jonathan Baileys slutty little glasses en andere sletterige dingen die internet boyfriends dragen + Ethel Cain controverse.
Verpest de ‘Ick’ het datinglandschap?
‘Als hij rent naar de bus met een rugzak die op en neer stuitert’
‘Als hij in een restaurant Happy Birthday voor iemand meezingt’
‘Als hij de trap afrent en z’n sleutels in z’n hand heeft’
Het is al jaren een trend op social media: mensen, vooral vrouwen, die hun ‘Icks’ delen tijdens het daten. Kort door de bocht is een Ick een plotseling en intens gevoel van afkeer dat je voelt tijdens (online) dates. Het zijn vaak de kleinste dingen, zoals hoe iemand zonnebrandcrème smeert, hoe hij rent als de bus aankomt, of een van de andere 600 redenen die deze TikTokker keurig heeft verzameld in een lijst:
Enable 3rd party cookies or use another browser
De term komt officieel uit Ally McBeal, maar het is niet zo gek dat deze juist in het tijdperk van datingapps groot is geworden. Met zoveel aanbod op de apps ga je inzoomen op de kleinste dingen, om het voor jezelf goed te praten dat je iemand weg swipet en hoopt dat het volgende profiel beter is.
Mijn recente Icks tijdens het daten:
iemand die een scooter bleek te hebben
iemand bleef me maar ‘vriendje’ noemen op Hinge. Geen idee of dat liefkozend was of grappig bedoeld. Toen ik hem ernaar vroeg (meerdere keren) negeerde hij de vraag
iemand die conservatief op zijn profiel had staan
iemand die enkelsokken droeg
iemand die teenslippers droeg
iemand die in Zoetermeer woonde
iemand die Netflix op zijn laptop nooit op full screen zette, maar altijd op klein scherm.
iemand die een badjas droeg de volgende ochtend
En mocht je het nog niet doorhebben: de lijsten die mensen op TikTok delen, zijn niet bloedserieus, maar bedoeld met een knipoog. Natuurlijk snap ik ook wel dat je door die Icks heen moet kijken — op profielen of tijdens dates. Datingapps zijn tenslotte een gecureerde reflectie van wie iemand echt is.
Naast de Ick-video’s zie je op TikTok ook veel relatietherapeuten die juist benadrukken dat je voorbij de Ick moet leren kijken — dat het een modern fenomeen is dat echte connectie met een ander in de weg kan zitten.
En dan zijn er nog de extreemrechtse influencers die deze trend maar wat graag aangrijpen om te laten zien dat vrouwen véél te kritisch zouden zijn geworden op mannen, waardoor die op hun beurt eenzamer zijn dan ooit. Brett Cooper, bekend van het kanaal van Ben Shapiro, noemt het zelfs als een van de redenen waarom mannen zich aansluiten bij de Men Going Their Own Way (MGTOW)-movement
Dus, verpest de Ick het datinglandschap? Persoonlijk denk ik dat het wel meevalt met hoe groot dat probleem daadwerkelijk is, en dat je het, net als veel andere internetfenomenen, met een korreltje zout moet nemen.
Er zijn inmiddels talloze artikelen en video’s te vinden die de Ick aanwijzen als dé reden waarom jonge mensen steeds minder vaak emotionele verbindingen aangaan. Maar dat is te kort door de bocht. Er liggen grotere, structurele oorzaken ten grondslag aan het veranderende datingklimaat: denk aan maatschappelijke onzekerheid, waarbij de verschillen tussen mannen en vrouwen in hun kijk op liefde en daten al jaren groter worden.
Toch wijst het internet graag naar één opvallend verschijnsel — zoals de Ick — en maakt daar dan de boeman van. Terwijl het vaak juist een symptoom is, geen oorzaak.
Waarom noemen we mannen die zich goed kleden ineens slutty?
In mijn eerste nieuwsbrief schreef ik al over kledingstukken die mannen een ‘sletterige’ uitstraling kunnen geven. Maar de afgelopen maanden valt me iets anders op: mannelijke beroemdheden die steeds vaker bewust flirten met dat imago.
Hier een lijstje van mannelijke celebs die de afgelopen tijd iets ‘sletterigs’ droegen:
Pedro Pascal en zijn slutty boots
Alexander Skarsgard en zijn slutty boots en shorts
Luigi Mangione en zijn slutty little ankles en loafers
En als laatste in dit rijtje kwam daar deze week ook nog de ‘slutty little glasses’ van Jonathan Bailey bij, die midden in zijn press tour zit van Jurrasic World.
Het begint een beetje een terugkerend thema te worden, vooral tijdens promotietours van nieuwe films waarin internet boyfriends een rol spelen. Maar is wat zij dragen écht ‘slutty’? Of is het iets anders? Ik denk dat het vooral komt doordat het nog relatief nieuw is dat beroemde mannen zich steeds uitgesprokener kleden — iets waar ik uiteraard een groot voorstander van ben. Maar om het meteen ‘slutty’ te noemen, gaat misschien een stap te ver. Het voelt nu vooral als PR-techniek: een manier om aandacht te genereren voor een film. Een acteur die het goed doet op het internet in kleding hijsen die nét iets anders is, waardoor het internet gelijk ontploft. Revolutionair.
Luister ook naar de nieuwe Computeren, waarin dit onderwerp aan bod komt — én de ‘Antipasta Gate’: de nieuwste online soap over een vrouw die op een huisfeestje aankomt met de perfecte antipasta-salade, om vervolgens weggestuurd te worden. Wat volgde, was een internetexplosie aan steunbetuigingen en de vraag: wat is het verschil tussen een party en een get-together?
Album van de Week: Shelly - Shelly 2
ZE ZIJN TERUG! Shelly is een band bestaande o.a. uit Clairo en Claud + twee andere vrienden van hen. Het is technisch gezien geen album, maar dat mag de pret niet drukken.
TIPS TIPS TIPS
Ik weet nog niet zo goed wat ik van dit opiniestuk vindt: maar wel het lezen waard: Men, Where Have You Gone? Please Come Back.
Wat hebben Ethel Cain en JoJo Siwa met elkaar gemeen? Dat wordt beschreven in dit artikel van Vulture: A 44-Year Old Song Is the Queer Anthem of the Summer, for Better and Worse. Jojo Siwa’s cover is een klassieke cover, terwijl Ethel Cain het nummer als inspiratie pakte en haar eigen twist
Sowieso is er veel te doen om Ethel Cain, die in een controverse zit rondom oude uitsrpaken die ze deed als negentien jarige. In een MEGA lang essay zegt ze sorry, maar geeft ook aan dat niet alles wat er gezegd wordt klopt. Rolling Stone geeft een goede breakdown van de situatie.
Dat was hem weer voor deze week! Mocht je dit een goede nieuwsbrief vinden, stuur het vooral door! En als je het elke week leest, overweeg om een bijdrage te doen :)
Leuke nieuwsbrief weer, dank je wel 🫶🏽