Ik vroeg aan ChatGPT of ik hot ben
Verder: de nieuwe viral K-pop band KATSEYE en Lorde's album: Bop or Flop?
Hoi! Ik ben Timo — freelance podcastmaker (Datevermaak, Reality Check, VSR, Computeren) en chronisch online. In deze nieuwsbrief praat ik je bij over wat er gebeurt in pop- en internetcultuur — zodat jij wél weet wat er speelt, zonder 7 uur per dag op TikTok te zitten.
Deze week: steeds meer mensen vragen aan ChatGPT of ze hot zijn, en ik kon natuurlijk niet achterblijven. Maar wat doet dit met ons idee van aantrekkelijkheid?
Verder: een nieuwe K-pop band KATSEYE komt vandaag met haar langverwachte tweede EP. Maar hoe gaat zo’n groep zich staande houden in een tijd waar steeds meer kritiek komt op de K-pop methode? En natuurlijk Lorde’s nieuwe album, is het een bop or flop?
Ik vroeg aan ChatGPT of ik hot ben
Steeds meer mensen vragen aan ChatGPT of ze 'hot' zijn, in de veronderstelling dat AI eerlijker is dan je vrienden. Dus ik dacht: laat ik dat ook eens proberen. Vol goede moed – en met een beetje zweethanden – geef ik mijn Instagram-username door, en ChatGPT begint te typen.
En wat blijkt? Het geeft mij als persoon een 7,7. Mijn laagste score is een 7 voor stijl, wat ik persoonlijk als een dikke middelvinger ervaar – en eerlijk gezegd ben ik daar nog steeds een beetje van aan het bijkomen. Mijn charisma blijkt het leukste aan mij te zijn, thanks. Al ben ik dan ook weer zo oppervlakkig dat ik wil dat mijn looks beter zijn dan mijn charisma.
En natuurlijk weet ik dat aantrekkelijkheid subjectief is, en dat je dit soort vragen NOOIT aan een AI-systeem moet stellen. Zo’n systeem is namelijk gevoed met de schoonheidsstandaarden die online circuleren — en die zijn natuurlijk behoorlijk toxisch. Neem bijvoorbeeld de infamous Redditpagina r/RateMe, waar voornamelijk mannen vrouwen beoordelen op uiterlijk. ‘We’re automating the male gaze,’ zegt taalkundige Emily Bender hierover in een artikel van The Washington Post. In dat artikel wordt ook verder uitgelegd hoe zoiets precies werkt:
Some users view AI’s responses as more impartial, but experts say these tools come with hidden biases that reflect their training data or their maker’s financial incentives. When a chatbot talks, it’s pulling from vast troves of internet content ranging from peer-reviewed research to misogynistic web forums. Tech and beauty critics say it’s risky to turn to AI tools for feedback on our looks
Verder zie je ook dat het niet blijft bij het ranken van hotness, maar dat mensen op TikTok vervolgens ook vragen om glow up tips. Dat doet denken aan Looksmaxxing Reddit-fora waar mensen elkaar tips geven hoe ze ‘knapper’ kunnen worden, meestal gebaseerd op eurocentrische beautystandards. Zo sprak the WP met een bruid die ChatGPT vroeg om met aanbevelingen te komen hoe ze er beter uit kan zien op haar bruiloft. Het kwam volgens haar met de perfecte hoeveelheid botox die nodig was voor een jonger uiterlijk.
Op verschillende Looksmaxxing fora wordt er sceptisch gereageerd op de effectiviteit van ChatGPT als tool. Het zou niet kritisch genoeg zijn, zelfs als je vraagt om uiterst kritisch te zijn.
Ook ik besloot om maar te vragen waar verbeterpunten voor mij liggen: een van de dingen die ik zou kunnen veranderen aan mezelf is mijn tanden bleken. Hierdoor kan ik al dagen niet normaal in de spiegel kijken. Maar de vraag blijft hangen: zou het mij ook botox aangeraden hebben als ik een vrouw was geweest? Zou zo’n AI-systeem überhaupt niet veel harder zijn geweest als ik een vrouw was geweest?
En als laatste: mensen vragen dus ook om aanbevelingen van producten. Maar als gebruiker weet je helemaal niet waarom het bepaalde producten wel en niet aanraadt. En nu AI systemen steeds vaker nieuwe geldstromen zoeken, is het aanraden van gesponsorde producten een manier om dat te doen.
As shopping features roll out, consumers might start seeing product recommendations without knowing why the bot is choosing those products, says Forrester’s Pfeiffer. The bot could, for example, pull ideas from a knowledgeable YouTube makeup influencer or a misogynistic Reddit thread.
Dus don’t be like me, en vraag niet aan ChatGPT hoe hot je bent. Vraag het gewoon een aan vriend van je, die vervolgens zegt: you look amazing babe.
KATSEYE's Nieuwe EP en de Globalisering van K-Pop
Deze week bracht K-pop band KATSEYE hun langverwachte tweede EP BEAUTIFUL CHAOS uit, met onder andere de virale hit Gnarly
Deze groep werd samengesteld tijdens de realityserie Dream Academy (later ook te zien in de Netflix Docu KATSEYE), een programma van onder andere het Zuid-Koreaanse K-pop bedrijf HYBE (bekend van BTS, SEVENTEEN en NewJeans) en het Amerikaanse platenlabel Geffen.
Deze samenwerking vloeit voort uit de strategie om van K-pop een globaal merk te maken, wat al jaren een droom is van HYBE en steeds meer werkelijkheid lijkt te worden. Zo is K-pop niet langer exclusief Koreaans, maar is het meer een stijl waarin bedrijven jonge mensen jarenlang klaarstomen voor een plekje in een band. Of zoals Jennie van Blackpink het zei:
In documentary Light Up the Sky she said it was the trainee system, which sees young people signing with music companies for years of classes in skills such as vocals, dance, foreign language, and media training.
KATSEYE lijkt inderdaad een groot succes te worden. Hun hit "Gnarly" ging viraal en staat inmiddels op meer dan 100 miljoen streams op Spotify. Tegelijkertijd schuilt er echter ook een keerzijde aan deze nieuwe globale strategie, namelijk de problematische kant van K-pop.
Enable 3rd party cookies or use another browser
Door de strakke merkcontrole en de strenge trainingsmethoden van deze bedrijven ligt K-pop al jaren onder vuur. Zo ligt het zelfmoordcijfer onder K-popsterren hoog en bezwijken verschillende acts onder de druk van deze bedrijven, waar weinig ruimte is voor autonomie.
Zo kondigde één van de populairste K-pop acts van HYBE, NewJeans, onlangs aan tijdelijk een pauze te nemen, omdat ze het bedrijf beschuldigen van slechte behandeling en manipulatie. Een moedige zet die je niet vaak ziet in de wereld van K-pop, waar deze bedrijven er alles aan doen om top-down alles onder controle te houden.
De K-popmethode doet bovendien sterk denken aan de beginjaren 2000, toen platenlabels hetzelfde deden met artiesten als Britney Spears en Christina Aguilera. Zoals The New York Times hierover schreef:
"The influence of social media in creating bottom-up hits and stars has all but invalidated the label-knows-best mode of creation. But K-pop’s commitment to that ethic persists, and has made exactitude into an artistic virtue."
Het klopt dat er steeds meer "bottom-up" artiesten via sociale media succesvolle carrières opbouwen. Maar het is interessant dat tegelijkertijd nu ook Amerikaanse labels gaan samenwerken met bedrijven als HYBE om juist de tijd weer terug te draaien, zo lijkt het haast wel. Hopelijk wordt hierbij het welzijn van de artiesten wel meegenomen, maar ik betwijfel het.
Flop or Bop? Lorde - Virgin
Oke, het album is nog maar een paar uur uit, dus ik weet nog niet precies wat ik vind. Maar ik zie al maandenlang video’s op mijn FYP waarin mensen voorspellen wat het gaat zijn, of listen parties waar Lorde zelf aanwezig is, dus ik was benieuwd.
De eerste recensies zijn positief: het album wordt omschreven als een terugkeer zoals je van Lorde mag verwachten. Maar hoewel het al wordt vergeleken met Melodrama, vind ik die vergelijking niet helemaal kloppen. Melodrama is explosiever en veel extraverter, terwijl Virgin juist veel meer introspectie biedt. Heel even lijkt er op het laatste nummer een ontlading te komen — maar dan houdt Lorde ons toch voor de gek. Ze weet dat haar luisteraars daarop hopen, maar kiest er bewust voor het niet te geven.
En wat ben ik JALOERS dat ik dit jaar niet op Glastonbury ben! Er gingen al langer geruchten rond over een surprise-optreden van Lorde — en dat bleek dus echt TERING goed te zijn. Ik kan nu al niet wachten tot ze in Amsterdam staat.
Enable 3rd party cookies or use another browser
Album van de Week: Yaya Bey - do it afraid
Rustige R&B van een artiest die elk jaar consequent een goed album uitbrengt. Leuk detail: hoewel de gemiddelde songlengte nog steeds vrij kort is, staan er dit keer ook nummers van vier minuten op. Voor fans van Jamila Woods en Noname.
TIPS TIPS TIPS
Word je dommer van ChatGPT? Volgens onderzoek van MIT word je er in ieder geval niet slimmer van. Ook al moet het onderzoek nog worden gepeer-reviewed, wilden ze niet wachten met het publiceren van de resultaten. Want wat bleek: de mensen die het meest ChatGPT gebruikten, hebben minder kritische nadenk skills. In 'Computeren' deze week kijken we kritisch naar hoe dit onderzoek vervolgens verkeerd geciteerd wordt in verschillende artikelen.
Nog meer ChatGPT nieuws (sorry), maar luister a.u.b deze podcast van Taylor Lorenz waarin ze praat over hoe mensen steeds vaker ChatGPT behandelen als een soort God.
Er is veel te doen over de toenemende macht van private equity, en terecht. Maar mocht je net zoals ik soms niet snappen wat het precies is, hier een goede podcast waar ze het goed uitleggen.
Oke, dat was het dan! Mocht je dit een goede nieuwsbrief vinden, abonneer je vooral! En deel het vooral met mensen waarvan je denkt dat ze dit wel kunnen waarderen. Tot volgende week!